Stegte ben med kogt boghvede, og flade brød.

gryder

Om brødbrikker:

Når det skulle være fint kunne flade brød brugtes som brødbrikker til at lægge maden på. Hver mand havde ikke sin egen tallerken. Brødbrikkeme kunne bruges til at holde under skeen når man spiste suppe eller anden mad der kunne dryppe på vej fra den fælles skål til munden. Til sidst, når al mad var spist og brødbrikken var godt sovset ind i saft fra maden, kunne den spises…måske med lidt smør og honning på.


Brødbrikker

  • 7 kopper rugmel eller grov hvedemel (fx mel iblandet grahamsmel, knækkede hvedekemer….)
  • Ca.3 kopper væske. ( fx kærnemælk fra smørkæming, valle fra ostefremstilling, mælk eller vand)
  • 1 æg
  • lidt salt.
  • Mel. Væske, salt og æg æltes godt i trug.
  • Tilsæt evt. mere mel eller væske, til dejen er passende.

Dejen formes til små kugler, der trykkes flade og/eller rulles tynde med rullestok. Bages på jempladen over bålet. Vendes jævnligt for at undgå at de brænder på. Brødene skal være lysebrune og lyde hult når man banker på dem. Flade brød er også gode som de er til suppe og mad. Fine med smør, ost eller honning.. Kan sødes eller krydres. Nødder eller kogte agern i dejen er også godt.


Stegeben

Kom benene i den store gryde, og dæk med vand. Tilsæt 10 hele peberkom. Låg på. Bring vandet i kog. Vandet skummes når suppen koger. Når benene har kogt i et stykke tid, tages de op og lægges i et trug. Mens boghveden koger, kan benene drysses med salt og steges færdige i lidt svinefedt på stegepladen.


Kogt boghvede

De hele boghvedegryn koges derpå i suppen fra benene til de er gennemkogte (15-20 minutter)Vandet hældes fra og salt og en god klat smør røres i de færdige gryn.

Ærte eller bønnegrønt

Urter (brændenælder, melde og mynte) plukkes, skylles og hakkes. Løg hakkes, (man kan også anvende tørrede urter) Grønne ærter eller hestebønner bælges. Løgene svitses i fedt eller smør i gryden. Urterne kommes i sammen med lidt væde fra de kogte ben . Ærterne kommes i, og blancheres kort (de må ikke koges så lang tid at de mister deres fine farve). Gryden tages af ilden. Ærter og urter kan evt. stødes til puré i en morter, eller knuses i et klæde. Kommes tilbage i gryden, og smages til med salt og peber. Gives et kort opkog. Puréen kan serveres som tilbehør til kød eller fisk, varmet eller koldt efter behag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *